Naturalne źródła probiotyków

Probiotyki to korzystne dla zdrowia mikroorganizmy, które wspierają mikroflorę jelitową i poprawiają trawienie oraz odporność organizmu. Występują w wielu naturalnych produktach spożywczych, które powstają w wyniku fermentacji. Oto najważniejsze naturalne źródła probiotyków:

1. Jogurt naturalny

Jogurt powstaje w wyniku fermentacji mleka przez bakterie kwasu mlekowego, głównie Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Wspomaga trawienie, poprawia wchłanianie składników odżywczych i wzmacnia odporność. Najlepiej wybierać jogurty naturalne, bez dodatku cukru i sztucznych substancji.

2. Kefir

Napój mleczny fermentowany przez bakterie kwasu mlekowego i drożdże, zawiera więcej szczepów probiotycznych niż jogurt. Wzmacnia odporność, poprawia zdrowie jelit i wspomaga metabolizm. Można pić samodzielnie lub dodawać do koktajli i musli.

Tabletki do ssania: Cevitt Gardło. Zawierają kwas hialuronowy

3. Maślanka

Produkt uboczny powstający podczas produkcji masła, fermentowany przez bakterie kwasu mlekowego. Pomaga w trawieniu laktozy, wspomaga zdrowie jelit i zmniejsza ryzyko infekcji przewodu pokarmowego. Można pić solo lub dodawać do zup i sosów.

4. Kiszona kapusta

Kapusta fermentowana przez bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides). Poprawia florę jelitową, wspiera odporność i dostarcza witamin (C, K, B). Najlepiej spożywać surową, ponieważ gotowanie niszczy korzystne bakterie.

5. Kiszone ogórki

Fermentowane ogórki bogate w probiotyczne bakterie kwasu mlekowego. Poprawiają trawienie, wspomagają układ odpornościowy i są źródłem antyoksydantów. Najlepiej spożywać na surowo, najlepiej domowej roboty bez konserwantów.

6. Kimchi

Tradycyjna koreańska fermentowana potrawa na bazie kapusty pekińskiej, czosnku, chili i imbiru. Wspomaga florę jelitową, działa przeciwzapalnie i poprawia metabolizm. Można spożywać jako dodatek do dań azjatyckich lub samodzielnie.

7. Miso

Japońska pasta fermentowana z soi i ryżu, zawiera Lactobacillus oraz inne szczepy bakterii probiotycznych. Wspomaga trawienie, wzmacnia odporność i dostarcza białka. Najczęściej stosowana w zupach (miso soup) lub jako przyprawa do dań.

8. Tempeh

Fermentowana soja o zwartej konsystencji, bogata w probiotyki i białko roślinne. Poprawia florę jelitową, dostarcza aminokwasów i działa przeciwzapalnie. Można smażyć, piec lub dodawać do sałatek i dań obiadowych.

9. Natto

Tradycyjna japońska fermentowana soja bogata w Bacillus subtilis. Wspiera zdrowie jelit, poprawia krążenie i dostarcza witaminy K2. Najczęściej spożywana z ryżem, warzywami lub w zupach.

10. Kombucha

Fermentowany napój na bazie herbaty i cukru, zawierający bakterie i drożdże probiotyczne. Wspomaga trawienie, oczyszcza organizm i wzmacnia odporność. Można pić jako orzeźwiający napój.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *